Życie bez glutenu – czy gluten jest naprawdę wrogi?
Czasami skorzystanie z porad dietetyka to najlepsze rozstrzygnięcie. Z jakiej przyczyny? Ponieważ na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą jedzenia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Naturalnie, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne też są wrogie dla alergików. Wskutek tego przed przemianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po wskazówkę do dietetyka, który zaleca rozmaite testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dyscyplinie odchudzania, albowiem nie pragną się przyznać że mają dowolny kłopot. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że szybko zdobędziemy ładną i szczupłą posturę. Jednakże prawda bywa absolutnie inna i nierzadko nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa czy też po prostu nie mamy siły na to, żeby stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest zastosowanie paru typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie oraz wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Dlaczego? Ponieważ organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że słuszna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej liczbie jakby potrzebował oraz zaczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. bez glutenu Ta obrona skutkuje znacznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie ludzkim, przede wszystkim, jeżeli gwałtownie zjemy nazbyt sporo. To podstawowy błąd odchudzających się, porządniej w związku z tym rozpocząć jedną długotrwałą dietę jednak nie zmieniać jej.
Zobacz filmik